torstai 29. marraskuuta 2012

Joululahjaideoita

Ensin ajattelin että en itse ollenkaan tee tällaista joululahjavinkkipostausta, mutta kun eilen palasin onnistuneelta joulujahjaostosreissulta olin niin innoissani, että päätin sitten kuitenkin :)

Tänä vuonna olen ylittänyt itseni ja melkein kaikki joululahjat on jo ostettu: osa odottaa vielä saapumistaan lähimpään postiin ja osa odottaa enää paketoimista. Vain muutama on kokonaan hankkimatta. Näihin kollaaseihin olen koonnut sekä sellaisia lahjoja joista itse ilahtuisin, että sellaisia jollaisia olen ainakin joskus ostanut lahjaksi- kaikkein timanttisimmat ideat joudun valitettavasti jättämään kertomatta, koska tiedän useamman lahjan saajan kuuluvan blogin lukijoihin :)

Naisten kollaasissa kaikki lahjat ovat muuten hintaluokaltaa 10-40€ (miesten kollaaissa on myös muutama hiukan arvokkaampi juttu, mutta nekin kaikki alle 80€). Tämä siksi, että kaikkein haastavinta on mielestäni juuri hyvän mutta kohtuuhintaisen lahjan hankkiminen.

Aloitetaan vaikka lahjoista naisille, jotka ainakin itselleni tuntuvat useimmiten helpommilta :)


LahjojaNaisille

Kuvat: aamutossut täältä, yöpaita täältä, iPhone-kuori täältä, cd täältä, suihkusetti täältä, Allas-kynttilänjalka täältä, kirja täältä, pipo täältä, aamutakki täältä

Kuten näkyy, olen aika perinteinen lahjojen antaja. Minusta siinä ei kuitenkaan ole mitään pahaa: perinteisetkin ideat toimivat, kunhan pitää mielessään tärkeimmän eli sen, kelle lahja on tulossa. Parhaiten lahja onnistuu silloin, jos lahjan saaja yllättyy, eikä ehkä ole vielä edes huomannut tarvitsevansa kyseistä asiaa :) Tai tietenkin, jos pystyy toteuttamaan jonkin toiveen: esimerkiksi osa suosikkiastiastoa voi toimia tällaisena.

Omat lahjatoiveeni riippuvat suuresti siitä, keltä lahjaa toivon. Tietenkin hinnaltaan, mutta myös tyypiltään: loukkaantuisin esimerkiksi verisesti, jos saisin mieheltäni lahjaksi jonkin kodinhoitovälineen. Vanhemmiltani saattaisin toisaalta sellaista vaikka toivoakin. Miehelleni onkin pysyväisluonteiseksi lahjatoiveeksi annettu "jotain turhaa". Tällä tarkoitan jotain sellaista ihanaa, jota ei ehkä muuten raaskisi ostaa, sillä se ei ole millään tavalla välttämätön asia, mutta mikä tekee elämästä hiukan kauniimpaa :)

LahjojaMiehelle

Kuvat: lompakko täältä, neuletakki täältä, käsineet täältä, glögi täältä, peli täältä, suihkusetti täältä, leffaliput täältä, huivi täältä, aamutossut täältä

Kumman tahansa kollaasin mikä tahansa lahja voidaan tietenkin toteuttaa kummalle vain, miehelle tai naiselle- nämä ovat tässä varsin stereotyyppisesti jaoteltuina. Leffalippuja on minusta erityisen kiva antaa lahjaksi pariskunnalle tai vaikka kaveriporukalle, koska silloin lahjasta voi nauttia joko lahjan saajat tai antaja ja saaja yhdessä :) Kuvasta puuttuvat lisäksi kaikenlaiset lahjakortit, liput johonkin muunlaiseen tapahtumaan tai vaikkapa lupaus yhteisestä ravintolaillallisesta. Kaikki erittäin toimivia ja suositeltavia ideoita myös, tosin helposti melko hinnakkaita. Mutta toisaalta aineettomina myös ekologisia. Aineeton lahja voi tietenkin olla täysin ilmainenkin: vaikka lupaus toimia lapsen tai koiran vahtina lahjansaajan itse valitsemana ajankohtana:)

Joulunaikaan tulee tavattua paljon ystäviä ja sukulaisia sekä käytyä vierailuilla. Pienenä muistamisena toimii esimerkiksi pullo glögiä tai viiniä, kynttilä tai joulukukka- jälleen kannattaa tietenkin pyrkiä siihen, ettei tule ostettua mitään mitä lahjan saaja ei käytä. Esimerkiksi jos ei polta kynttilöitä, jää sellaiset vain nurkkiin pölyyntymään. (Tosin minusta on myös ihan ok kierrättää sellaiset lahjat, jotka muutoin jäisivät käyttämättä...) Herkkusuille voi koota vaikka parista hyvästä juustosta ja juustohillosta koostuvan paketin. Itse tykkään nykyään muuten myös karkkilahjoista, koska niitä tulee enää niin harvoin :) (Mutta ei siltikään niitä konvehteja, please...)

Aloitan lahjaideoiden pyörittelemisen usein jo melko ajoissa syksyllä: viimeistään loka- marraskuussa alan kirjoittaa niitä ylös sitä mukaa kun jotain tulee mieleen. Kännykkä toimii tässä hyvin: lista on aina mukana ja pin-koodin takana turvassa ;) Alan kuulostelemaan ihmisten toiveita ja tarpeita, sekä muistelemaan mitä kaikkea ylipäänsä onkaan taas maailmassa olemassa. Olen myös melkoinen alennushaukka ja jos lahjat on mietittynä ajoissa, voi päästä hyödyntämään erilaisia tarjouksia ja alennuksia aika hyvinkin, toisin kuin jos jättää lahjojen oston viime tippaan. Silloin ei kyllä ole tiedossa kuin korkeintaan hintojen korotuksia, sillä kaupat kyllä osaavat hyödyntää viime hetken lahjapaniikin ;) 

Aivan tosi nopeille vinkkinä, että kollaasien tuotteista kynttilänjalka ja miesten aamutossut ovat  Stockmannilla marraskuun kanta-asiakastarjouksessa. Safkaa- kirja taitaa olla myös, mutta sen suhteen ei ole hätää sillä huomasin Akateemisen kirjakaupan nettisivuilla tämän ilmoituksen:

AkateeminenTarjous

Aika hyvä tarjous näin joulun alla! Hyviä lahjakirjoja olisi jälleen tyrkyllä vaikka millä mitalla: itselle tulee mieleen ainakin Sofi Oksasen "Kun kyyhkyset katosivat" ja Tuomas Kyrön "Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike". Kirjan lisäksi lehtitilaus on mielestäni hyvä lahjaidea.

Minulle joululahjat ovat tärkeä traditio ja itselleni tuottaa suurta iloa suunnitella mitä kellekin ostan. Paketoin lahjat aina itse ja viime vuosina olen myös yrittänyt ehtiä askartelemaan pakettikortit (koska niitä joulukortteja en ikinä ehdi ajoissa askartelemaan...). Lahjojen ei tarvitse olla kalliitta tai ihmeellisiä, mutta minulle antamisen ilo on yksi joulun tärkeistä jutuista. 

Tässä siis minun panokseni joululahjahärdelliin. Hankitaanko teillä lahjoja tänä vuonna? 

2 kommenttia:

  1. Minä olen jo ostanut melkein kaikki lahjat!! :D Olen ajoissa liikkeellä. Meillä on sulle blogissa tunnustus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajoissa olemalla välttää joululahjapaniikin ja homma pysyy kivana:) itse en suinkaan aina toimi näin viisaasti, mutta tänä vuonna homma on tosiaan hyvin hanskassa :) ja kiitos ihanat, pitääkin mennä heti katsomaan!

      Poista

Kiitos kun jätit kommentin:)!